Wat is het verschil tussen opruimen en organizen?

Opruimen en organizen is niet hetzelfde. Hier zit een groot verschil in. In dit artikel zal ik jou uitleggen wat het verschil is.

Wat is opruimen?

Opruimen is volgens Van Dale: “weer op orde brengen; = opbergen: de rommel opruimen; zijn kamer opruimen” Opruimen start met inzicht krijgen in de hoeveelheid van je spullen. Na het sorteren en categoriseren van je spullen volgt een keuzeproces. Je maakt een keuze uit: behouden, weggooien, weggeven of verplaatsen. Vervolgens heb je je spullen uitgedund en hebben sommige spullen een andere plek gekregen in huis. 

Wat is organizen?

Organizen is geen Nederlands woord en staat dus niet in het woordenboek. Organizen kunnen we vertalen naar ‘organiseren’. In de Van Dale wordt dit onder andere omschreven als ‘inrichten’. Organizen is het functioneel inrichten van je spullen. Je zorgt er met organizen voor dat je spullen toegankelijk zijn en makkelijk vindbaar en dus zichtbaar zijn. Je wil immers niet hoeven zoeken naar bijvoorbeeld die ene leuke trui in je kast. Of omdat je die leuke trui achterin of hoog in je kast, links laat liggen omdat het je net ff te veel moeite kost om die trui te pakken. Geef daarom ook je spullen een vaste plek, zodat het makkelijk vindbaar is. Anders raak je spullen kwijt of ben je het bestaan ervan vergeten.
Organizen is een goed systeem voor je spullen creëren. Dit kan idealiter met behulp van organizing producten (b.v. opbergdozen, ladeverdelers en draaiplateaus).  en uiteraard gedisciplineerd zijn met het terugleggen van je spullen op dezelfde plek, kun je toewerken naar een situatie waarbij je ‘nooit’ meer hoeft op te ruimen.