Wat is een professional organizer

Wat is een professional organizer?

voor een opgeruimd leven.

De NBPO, Nederlandse Beroepsvereniging van Professional organizers, hanteert de volgende omschrijving:

“Een professional organizer begeleidt klanten bij het maken van keuzes en het aanbrengen van structuur.”

Het beroep ‘Professional organizer’ ook wel beter bekend als ‘opruimcoach’ is in Nederland nog vrij onbekend, maar is bezig met een opmars! Volgens een artikel van Marie-Louise Hoogendoorn (Volkskrant, 18 juni 2019) zijn er meer dan 63.000 coaches in Nederland. Hierbinnen zijn de opruimcoaches de snelst groeiende groep.

De specialisaties in professional organizing

Professional organizers zijn er in verschillende specialisaties:
Organizing: structuur aanbrengen in spullen en/of administratie
Organizing bij overlijden: Na het overlijden van een partner/familielid komt er een veelal het pijnlijke moment om afstand te gaan doen van de sommige spullen van de overleden persoon.
Organizing bij horders: mensen die heel veel spullen hebben en het heel moeilijk vinden om afscheid te nemen van hun spullen.

ORGANIZING GOALS richt zich op structuur aanbrengen in spullen en/of administratie.

Marie Kondo’s ‘KonMari’

De meest bekende opruimmethode is die van de Japanse Marie Kondo, genaamd KonMari method. In deze methode staat respect hebben voor je spullen die je hebt of weg gaat doen, centraal. Wat soms nog wel eens verward wordt is dat Marie Kondo niet staat voor minimalistisch leven, maar juist enkel leven met de spullen waar je echt blij van wordt en nodig hebt, ‘Does it spark joy?’.

Met haar opruimmethode heeft ze vele mensen wereldwijd geïnspireerd door middel van haar boeken ‘Opgeruimd’ (2011), Spark Joy en haar Netflix serie ‘Tyding up with Marie Kondo’ (2019). Daarnaast werd Kondo in 2015 uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke mensen door het Amerikaanse blad ‘Time’.

Professional organizers in Amerika

In Amerika is professional organizing helemaal hot! Drukke huishoudens staan daar te springen om een professional organizer die hun huis functioneel en esthetisch inricht. Ik heb vele favorieten Amerikaanse professional organizers.

Éen van mijn favorieten is RiOrganize, zij is in 2016 begonnen en levert fantastisch werk! Je kunt er veel inspiratie uit halen. Recent heeft zij de voorraadkast van Chrissy Teigen een complete make-over gegeven #goals!! Maar naast RiOrganize zijn de dames van The Home Edit booming in Amerika met meer dan 1 miljoen volgers op Instagram en een Netflix serie die dit jaar uit zal komen en een supergaaf boek houden zij Amerika opgeruimd!

Groetjes,
Roshnie